de-laadtijd-van-je-website-verbeteren-768x403

Verbeteren laadsnelheid website

door

in

Verbeteren laadsnelheid website

Er worden steeds meer eisen aan een website gesteld. De zoekmachine-optimalisatie is belangrijk. Ook de laadsnelheid van een website is een relevant onderwerp. Google hecht steeds meer waarde aan een korte laadtijd. Websites met een lange laadtijd worden lager in de zoekresultaten getoond. Ook bezoekers van een website hebben steeds minder geduld. Wordt jouw website niet direct getoond, dan wordt er gelijk weg geklikt en ben je jouw bezoeker kwijt. Onderstaand een aantal punten om de laadtijd van jouw website te verkleinen:

Cache

Iedere keer dat een pagina van jouw website opgevraagd wordt op de server, moet hij de pagina opbouwen met alle elementen. Dat kost tijd. Om deze tijd te beperken kan je bepaalde onderdelen van je website cachen. Een gedeelte van de website wordt dan opgeslagen op de server. Als een pagina van jouw website opgevraagd wordt, hoeft hij dan niet opnieuw opgebouwd te worden, maar wordt hij gelijk geserveerd vanaf de server. Dat gaat heel snel en dat scheelt dus aanzienlijk in de laadtijd. Fijn voor de bezoeker van je website. Ook Google houdt van websites met een snelle laadtijd. Je krijgt hierdoor een hogere positie in de zoekresultaten. Gebruik je WordPress dan is W3C Total Cache een goede plugin.

Goede hosting

Besteed aandacht aan het zoeken van een goede hostingpartij. Veel websites staan bij een hostingpartij op een server, waar ook heel veel andere websites op staan. Dat heet shared-hosting. Is het erg druk op de andere websites, dan heeft dat invloed op jouw website. Jouw website kan dan langzamer laden en in het allerslechtste geval tijdelijk helemaal niet bereikbaar zijn. Voor een gemiddelde website is dit vaak geen issue, maar indien je een echt drukbezochte website hebt, waar iedere milliseconde telt, kies dan voor een eigen server. Indien nodig kan je snel capaciteit bij laten prikken en je bent niet meer afhankelijk van het verkeer op andere websites.

Plaatjes optimaliseren

Beeldmateriaal op de website is vaak de oorzaak van een langere laadtijd. Zorg er daarom voor dat de foto’s op jouw website altijd geoptimaliseerd zijn. Zet nooit foto’s uit de camera rechtstreeks op de website. Bewerk ze altijd eerst. Verklein ze naar de juiste maat en stel een lagere resolutie in. Lees ook “Afbeeldingen optimaliseren: 5 SEO-tips“. Gebruik je een groot aantal plaatjes op je website? Dat vraagt een langere laadtijd en veel server-requests. De oplossing hiervoor zijn sprites. Dat is één foto, waarop een aantal kleine foto’s staan. Dit is een simpel voorbeeld van zo’n sprite:

img_navsprites

Het plaatje wordt tot op de pixel nauwkeurig als achtergrondplaatje weergegeven in een div. Als de div de juiste maat heeft, zie je bijvoorbeeld alleen het pijltje naar links. De sprite genereert maar één request aan de server, wat resulteert in een snellere laadtijd. Bovendien is één sprite vaak minder kilobyte dan alle afzonderlijke plaatjes.

Lazyload

Voor WordPress-websites met veel afbeeldingen op een pagina kan Lazyload handig zijn. De afbeeldingen worden dan pas geladen op het moment dat ze nodig zijn. Bijvoorbeeld als de gebruiker naar beneden scrolt en bij de afbeelding komt. Zo kan de pagina sneller laden. Goede plugins zijn Lazy Load of Rocket LazyLoad.

Minifyen

Iedere kilobyte die extra geladen moet worden vergroot de laadtijd. Om bestanden zo klein mogelijk te maken, kan je overtollige witruimte in een bestand verwijderen. Dat heet minifyen. Denk hierbij aan CSS stylesheets, Javascripts, maar ook aan html en php pagina’s. Alle witruimte wordt verwijderd, waardoor alle tekst op één regel achter elkaar komt te staan. Zorg er wel voor dat je een extra versie van een geminifyed bestand bewaard. Mocht je toch nog wijzigingen aan een bestand doen, wil je de aan te passen code makkelijk kunnen vinden.

de-laadtijd-van-je-website-verbeteren

Database optimaliseren

Na verloop van tijd raakt een database vervuild. Er staat oude informatie in, die niet meer gebruikt wordt en er staan koppelingen in die niet meer functioneren. Dat heeft invloed op de prestaties van de database en dus op de snelheid van de website. Optimaliseer de database regelmatig en zorg dat hij in optima forma is.
Een WordPress website slaat van elk bericht en pagina meerdere versies op. Met de plugin Revision control kun je het aantal versies van berichten en pagina’s dat WordPress mag opslaan instellen.
Het optimaliseren van je database lijkt wellicht niet veel op te leveren, maar je kunt hier veel snelheidswinst mee boeken.

WordPress plugins uitschakelen

Als je een WordPress-website hebt kan je ongebruikte plugins beter deactiveren. Iedere geactiveerde plugin vraagt een paar milliseconden laadtijd. Tel uit je winst, alle beetjes helpen.

Inzicht in de laadtijd

Er zijn online diverse goede tools te vinden, waar je de laadtijd van jouw website kan testen. We noemen er hier twee WebPageTest en Google Page Speed. Beiden geven inzicht in de laadsnelheid van de website en de aparte elementen van de website. Bestuderen en optimaliseren is ons advies.

Conclusie: doen, de laadtijd moet omlaag

Besteed aandacht aan het verlagen van de laadtijd. De laadtijd van een website is een zwaarwegende factor in de rankingpositie van Google. Ook de afnemende bereidheid van bezoekers om te wachten tot een website geladen is, is een belangrijk argument. Een snelle laadtijd is tegenwoordig geen may, maar een must. Het is een goede gewoonte om de laadsnelheid van de website periodiek te testen en indien nodig te optimaliseren.